Acarlar Longozu Gezisi Hakkında Notlar – İlke Özgü Su

Acarlar longozu eşsiz doğal güzellik ve ekolojik çeşitliliği ile şehir hayatından uzaklaşmak için uygun doğal güzelliklerden birisi. Ayrıca Türkiye’nin tek tek parça halindeki longoz ormanı.

Nüfus bakımından yoğun olan kentler için dengeli bir noktada yer alması, onu Türkiye’nin batısında yer alan birçok yerleşim için tercih edilebilir bir yer haline getiriyor. Sakarya, Kocaeli, Bursa, İstanbul ve Ankara gibi yüksek nüfuslu kentler açısından haftasonu ve günübirlik değerlendirilebilecek bu doğal guzellik Sakarya’nın Kuzey kesiminde yer alıyor.

Su ve yeşilin buluşmasının farklı örneklerinden birini sunan Acarlar Longozu popüler turizmin içinde yok olmuş durumda. Yeni iştirakler ile gelişimini sürdüren longoz, ulaşım imkanı açısından gelişmiş değil, fakat bu durum doğal güzelliğin bozulmasını önleyen bir faktör olarak da düşünülebilir.

Ayrıca daha önceden düzenlenen tekne turları kuş türleri üzerinde olumsuz etki yaratıyordu. Bakanlık tarafından koruma altına alınan Acarlar Longozu bu nedenle, şu anda tekne turuna açık değil.

Acarlar Longozu’nda birçok ördek görebilirsiniz. Fotoğraf: İlke Özgü Su

Longoza giriş ücretsiz ve ayrıca geniş bir alana yayılan longoza özel araçla gidilmesi durumunda park imkânı yeterli gözüküyor. Gözlemlediğim kadarıyla 1 adet özel otopark ve 1 adet ücretsiz otopark bulunuyor. Yol çevresinde ise çeşitli park cepleri mevcut.

Az sayıda konaklama ve yeterli yeme-içme tesisi bulunuyor. Longozun yayıldığı alanın tamamı gezilemiyor. Fakat gezintiniz sırasında nehir içindeki nilüferleri, çeşitli kuş türlerini ve bitki çeşitliliğini görebilirsiniz.

Longozun koruma alanı içinde olması nedeniyle geziye açık alanı sınırlı. Fakat bu sınırlı alan içinde eğer dikkatli gözlem imkânınız varsa longoza özgü güzellikleri keşfedebilirsiniz. Longozun doğal güzelliği fazlaca ya da yanlış planlanmış piknik alanları nedeniyle gölgede kalabilir.

Acarlar longozu genellikle güneyden katılım sağlayan derelerden beslenir. Kuzeyinde 30 metreye ulaşan tepeler ve güneyinde 150 metreyi bulan tepeler yer almaktadır.

Longoz Ormanları nedir?

Longoz ormanları bugün doğada nadir rastlanan doğal güzellikler arasında yer alıyor. İnsanın doğaya müdahalesi sonrası çoğu ya yok olmuş ya da yok olma tehlikesi ile karşı karşıya. Akarsuyun taşıdığı maddeler zamanla denize dökülme yolunu kapatırsa longozlar oluşuyor. Önü kapanan nehir bulunduğu çevreye yayılara bataklık ve zengin alüvyon oluşturarak çeşitlilik için uygun bir ortam sağlıyor. Bu da su içinde yüzen ormanlar olarak longoz ormanlarını oluşturuyor. Ülkemizde son yıllarda uygulanan tarım ve su politikaları ise bu oluşumları olumsuz yönde etkiliyor.

Acarlar Longozu sahip olduğu bitki çeşitliliği ve su içinde yüzen bitkileri ile görsel bir şölen sunmaktadır. Fotoğraf: İlke Özgü Su

Ülkemizde Kırklareli ilinde bulunan İğneada, Sakarya’daki Acarlar Longozu en büyük longoz ormanları. Ayrıca Sinop’ta bulunan Sarıkum ve Samsun’da bulunan longoz da ziyaret edilebilir. Bursa’daki Karacabey Longozu ise yeterli şartları sağlamadığı taşımadığı için tam anlamıyla longoz ormanı özelliği taşımıyor.

Acarlar Longozu Canlı Çeşitliliği

Acarlar Longozu Öksin alt flora bölgesine dahil kabul edilir. Bu nedenle dişbudak, kızılağaç, karaağaç , kızılcık , gürgen, fındık, akçaağaç, üvez, kayın ve meşe gibi türler gözlemlenebilir. Dişbudak ise yüzde 80 gibi bir oranla en çok rastlanılan ağaç türüdür.

Su içinde yetişen türler olarak ise su küpesi, su menekşesi, göl soğanı, sarı nilüfer, su gülü, su keneviri gibi türlere rastlanmaktadır. Su menekşesi Türkiye’de sadece burada yer alır.

Acarlar Longozu Anadoludan geçen 2 önemli göç yolu üzerindedir. Bu nedenle kuş çeşitliliği zengindir. Balıkçıl türleri, dalgıçlar, ibisler, karabataklar, yaban ördekleri ve bataklık kuşlarının birçok türü ile deniz ve balık kartalına rastlanılabilir.

Gölde yaşayan balık türleri ise sazan, yayın, yılan balığı, kızılkanat, turna, kefal gibi balık türleridir.

Acarlar Longuzu’nda Neler Yapılır?

ATV ile gezinti imkanı bulunmaktad. Doğa yürüyüşü gibi faaliyetlerle çevre bölgelerde keşfe de çıkabilirsiniz. Ayrıca özellikle çeşitli bitki ve kuş türleri olmak üzere canlı yaşamlarını gözlemleyebilirsiniz.

750 metre uzunluğundaki yürüyüş yolu ile longozun derinliklerine yürüyebilirsiniz.

Acarlar Longozu 750 metrelik ahşap yürüme yollarına sahip. Fotoğraf: İlke Özgü Su

 

Yeme-içme olarak çevrede birkaç restorant ve çay bahçesi bulunuyor. Fakat yanınızda getirdiğiniz malzemelerle mangal yapabilirsiniz, ayrıca kiralık mangallar da bulunabiliyor.

Acarlar Longozu’nda Nerede Konaklanır?

Çevrede az sayıda konaklama tesisi bulunmakla birlikte Karasu’da yer alan otel ve pansiyonlarda konaklamak mümkün. Ulaşım açısından yakın bir konum olan Karasu ayrıca diğer bölge gezinti bölgeleri için de tercih edilebilir.

Acarlar Longozu için Ulaşım Yolları

Acarlar Longozu için özel aracınız dışında Sakarya’dan bölgeye giden çeşitli toplu taşıma araçları kullanılabilmektedir.

Acarlar Longozu Hangi Dönemlerde Tercih Edilmelidir

İlkbaharda nilüferlerin açması ile longoz, ziyaret açısından en güzel zamanlar olarak görülür. Fakat diğer dönemlerde gitmeye vakit bulduysanız, sonbahar aylarında ormandaki bitki türlerindeki değişimi gözlemlemek de keyif verici. Ben Ekim ayında gittiğimde, longozda zengin renk çeşitliliğine tanık oldum. Tamamen yeşil ve nilüferlerin su içinde yüzdüğü zamanları merak etmiyor değilim.

Acarlar Longozu’nda nilüferler sonbahar aylarında açmasa da yine de güzel bir görünüm sunuyor. Fotoğraf: İlke Özgü Su

Daha fazla gezgin notları için tıklayınız.

Yorum yazabilirsiniz