Aşık Veysel Hakkında Az Bilinen Gerçekler

Aşık Veysel eserlerinin yanında, yaşam öyküsüyle içimize işleyen bir isim. Onun hayatındaki enteresan noktalara gelin biraz bakalım:

1. Aşık Veysel, 25 Ekim 1894 tarihinde Şarkışla’da dünyaya geldi. Babası Ahmet isminde bir çiftçidir. Şatıroğulları olarak bilinirler.

Aşık Veysel’in çocukluk yılları

2. İki ablasını o dönemde Sivas’ta salgın olan çiçek hastalığı nedeniyle hayatını kaybetmişken, o aynı hastalıkla erken yaşta gözlerini kaybetmiştir.

Kendisi gözlerini kaybetmesini şöyle anlatmıştır:

“Çiçeğe yatmadan evvel anam güzel bir entari dikmişti. Onu giyerek beni çok seven Muhsine kadına göstermeye gitmiştim. Beni sevdi. O gün çamurlu bir gündü, eve dönerken ayağım kayarak düştüm. Bir daha kalkamadım. Çiçeğe yakalanmıştım… Çiçek zorlu geldi. Sol gözüme çiçek beyi çıktı. Sağ gözüme de, solun zorundan olacak, perde indi. O gün bu gündür dünya başıma zindan.”

3. Gözlerinden biri hala renkleri algılamakta olsa da şanssızlık nedeniyle, inek sağdığı sırada babası yanına gelince aniden döner ve gören sağ gözü babasının elindeki değneğe girer.

1931 Sivas Halk Şairleri Bayramı’nda Aşık Veysel

4. 5 Aralık 1931 tarihinde A. Kutsi Tecer ve arkadaşları tarafından düzenlenen Halk Şairleri Bayramı’na katılması onun hayatının dönüm noktası oldu.

Cumhuriyet’in 10. yılı için Atatürk’e şiirler yazılması istenir. Aşık Veysel’in yazdığı destan beğenilir. Atatürk’e kendisi okumak isteyerek yalınayak yola düşer. Fakat Atatürk’e ulaşamaz. Şiiri Hakimiyet-i Milliye Gazetesi tarafından 3 gün yayımlanır.

5. Tecer’in desteği ile birçok köy enstitüsünde bağlama dersleri verir. Tanıştığı edebi anlamda yetkin kişilerle şiirini geliştirir.

Aşık Veysel Köy Enstitüsü’nde ders verirken

6. 25 yaşındayken Esma isimli köyün kızlarından biriyle evlenir.

Aşık Veysel’in Esma’dan 1 çocuğu olur fakat çocuk hayatını kaybeder. Esma daha sonradan Aşık Veysel’i terkeder. Kızının anlattığına göre Veysel kaçacağını anladığı Esma’nın çorabına sefil kalmasın diye para sıkıştırır. Esma Hanım daha sonradan eve gelerek, Veysel’in kızından başı ağrıdığı için ilaç ister. Veysel’e çekinerek durumu söyleyen kızına Aşık Veysel ‘Onun başı daha çok ağrıyacak.’ diyerek aspirin verir.

7. Aşık Veysel genelde insanları ayak seslerinden tanırmış.

8. Çalışmalarını gece yaparmış.

9. En sevdiği yemek fasulye, en sevdiği içki rakıymış.

Aşık Veysel rakı sofrasında

Hatta Ankara Yüksek İhtisas Hastanesi’nde kaldığı sırada ona özel kuru fasulye yaparlarmış.

10. Sürekli radyo dinlermiş.

Radyoda ülke ve dünya haberlerini pür dikkat dinlermiş.

Daha fazla Kısa & Net bilgi için tıklayınız.

Yorum yazabilirsiniz