Bira tarihi tahıl çiftçiliği tarihine dayanır. Biranın yapımının milattan önce 6. binyılda Doğu Akdeniz sahil kesiminde keşfedildiği tahmin edilmektedir. Tarihi envanterler ise bağ ve şarap üretiminden önce Akdeniz’in sahil kesiminde biranın yaygın olduğunu gösteriyor.
Bir Alman Kültürü Olarak Bira
Bugün rakı milletimizle, şarap Fransızlarla, votka Ruslarla ozdeşmiş olduğu kadar bira da Almanlar ve Baltık ülkeleri ile özdeşmiştir. Almanlarda bu içkinin tüketim oranı ülkemizdekinin 20 katındadır.
Biranın söylenişi tüm dillerde neredeyse aynıdır. Bu kökeni ise Felemenk dilinde ‘bier’ kelimesinden almaktadır. Alkol, rakı gibi kelimeler ise Arapçadan gelmektedir. Alkol maddenin ruhu anlamına gelen ‘el-küül’ (elkühül) kelimesinden türemiştir. Rakı ise damıtım sırasındaki damlacıklardan üretildiği için damla, ter anlamına gelen araki kelimesinde türemiştir.
Bira Neden Çok Köpürür?
Genellikle gazlı içeceklerin şişelerini açtığımızda bir gaz çıkış belirtisi duyarız. İçecek içindeki kabarcıklar ise açıldıktan sonra aşağıdan yukarı yönlü bir hareket halinde olur. Bu belli bir basınç altında sıvı içinde çözünmüş olan karbondioksit gazının ayrışmasıdır. Burada bu durum biraz uzun sürer ve bardağa dökülme işleminden sonra devam eder. Sonuçta biranın üstünde bir köpük katmanı oluşur. Karbondioksit önce bardağın birayla temas eden yüzeylerinde meydana çıkar. Bütün bu karbondioksit gazları salkım halinde yeni çözünen gazları ekleyerek büyümeye başlar. Artık sıvı molekülleri bu gaz salkımını tutamaz hale geldiğinde yüzeylerden ayrılarak sıvı içinde yukarıya hareket eder. Yükselme sırasında ise sıvı içinde çözünmüş karbondioksitleri kendi içine katar. Belli bir sınır değerine ulaşınca şekilsel olarak küre formundan daha basık forma geçer. Sıvı içinde çözünmüş karbondioksit basıncı, kendisini çözen basıncı geçtiği için katılım gittikçe artan boyuta ulaşır. Yükselen kabarcıklar üstündeki sıvı miktarı azaldığı için hızını arttırır.
Bu süreç birçok gazlı içecek için geçerlidir fakat burada oluşan katman diğerlerinde oluşmaz. Bunun nedeni çözeltinin içinde oluşan protein ve diğer materyallerdir. Diğer gazlı içeceklerde karbondioksit havayla karışmaktadır. Fakat bira üretiminde kullanılan şerbetçiotu, içerdiği reçine ile kabarcığı çevreleyen zarın mukavemetini arttırırlar. Ayrıca arpa, içerdiği protein ile bu direngeçliği daha da arttırır. Bu nedenle bira kabarcıkları patlaması biraz zaman alır ve katmandan ayrılması uzun sürer. Bu da köpük katmanını oluşturur. Biranın bardağa boşaltılma hızı arttıkça havayla temas süresi kısalır ve bu da köpük katmanın kalınlaşmasına neden olur.
Daha fazla enteresan şey için tıklayınız.