Bilgidea

Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarı SpiNNaker Çalıştırıldı

Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarı SpiNNaker insan beynini taklit etmek için tasarlanmıştır. Fotoğraf: University of Manchester

Bilim insanları dünyanın en hızlı süper bilgisayarı olan SpiNNaker 1 milyon işlemcisiyle harekete geçirildi. Bilgisayar dünyanın en büyük beyni olarak kabul ediliyor. 1200 birbirine bağlı devre kartı ise bu süper bilgisayarı oluşturuyor.


2 Kasım tarihinde yapılan duyuruda, 10 yıllık sürecin ardından dünyanın en büyük nöromorfik bilgisayarı üretim sürecinin sonuna gelindiği belirtilmişti.

Spiking Sinir Ağı Mimarisi veya SpiNNaker adlı bilgisayar santrali, Birleşik Krallık’ta Manchester Üniversitesi’nde bulunuyor. Manchester Üniversitesi’nde bilgisayar mühendisliği profesörü olan proje üyesi Steve Furber bir açıklamasında “geleneksel bilgisayarların çalışma şeklini yeniden ele alıyor” dedi.

Ama SpiNNaker sadece beyin gibi düşünmüyor. İnsan beynindeki nöronların modellerini oluşturuyor. Diğer bir ifade ile gerçek zamanlı olarak dünyadakidaki diğer bilgisayarlardan daha fazla nöron simüle ediyor.

Furber, Live Science’a yaptığı açıklamada şunları ifade etti:

“Ana görev kısmi beyin modellerini desteklemektir: Örneğin, korteks, bazal gangliyon veya tipik olarak yapay sinir ağları olarak ifade edilen çok sayıda bölge.”

SpiNNaker, Nisan 2016’dan bugüne 500.000 çekirdek işlemci kullanarak nöron aktivitesini simüle ediyor. Fakat yükseltilmiş makine iki katı kapasiteye sahip olabiliyor. Avrupa Birliği’nin İnsan Beyin Projesi’nin desteğiyle SpiNNaker bilim insanlarına ayrıntılı beyin modelleri oluşturmaya devam edecek.

Üniversite temsilcilerinin yayımladığı bildiriye göre makine şu anda 200 katrilyonluk eylem gerçekleştirme kapasitesine sahip.

Dünyanın En Hızlı Süper Bilgisayarı SpiNNaker İnsandan Üstün Değil

Kimi bilgisayarlar SpiNNaker’a içerdikleri işlemci sayısı olarak rakip olurken, bu makineyi ayıran şey işlemcileri birleştiren altyapı. İnsan beyninde 100 milyar nöron, aynı anda binlerce bölgeye sinyal iletmektedir. Furber, SpiNNaker’ın mimarisinin, işlemciler arasında olağanüstü bir iletişim düzeyini desteklediğini, Brain’in sinir ağına benzer şekilde davrandığını açıkladı.

“Geleneksel süper bilgisayarların gerçek zamanlı beyin modellemesine çok daha az uygun olan bağlantı mekanizmaları var” dedi. “SpiNNaker, inanıyorum ki, biyolojik olarak gerçek zamanlı olarak daha büyük yapay sinir ağları modelleme kapasitesi ile diğer herhangi bir makineden daha fazla modelleme yeteneğine sahip.”

Furber, şu ana kadar insan beynini tam olarak simüle etmenin mümkün olmadığını belirtiyor. SpiNNaker gibi gelişmiş bir makine hala bir insan beyninin gerçekleştirdiği iletişimin sadece bir kısmını yönetebiliyor. Süper bilgisayarların kendileri için önlerinde çok uzun yol var diyen Furber ekliyor:

“Bir milyon işlemci ile bile, sadece insan beyninin ölçeğinin yüzde 1’ine yaklaşabiliriz ve bu da birçok basit varsayımla mümkün”

Bu sözlerine ise SpiNNaker’ın bir insan beyninden 1000 kat daha küçük olan bir fare beyninin işlevini taklit edebileceğini ekliyor.

Daha fazla Kısa & Net bilgi için tıklayınız.

Kaynak:

livescience.com/