Maya Uygarlığı Lazer Haritalama ile Gözlemlendi

Bilim adamları, göksel lazer ölçme yöntemi ile Maya uygarlığı hakkında görülmemiş boyut ve karmaşıklığı ortaya koydular.

Bugün Kuzey Guatemala’da yaşayan Maya halkı, klasik Maya toplumunun yükselmesinden en az birkaç yüz yıl önce başlayan, birbirine bağlı şehirleri barındıran siyasi sistemin bir parçası olarak şaşırtıcı derecede kapsamlı savunma yapıları ve yol inşa ettiler. Klasik maya siteleri 250 ile 900 arasında değişmekteydi.

Ekip, 2016 yılında elde edilen kuzey Guatemala hava haritalarının ve 2017 yılında harita temelli yer araştırmaları ve kazılarının eski Maya hakkındaki geleneksel varsayımları yeniden değerlendirilmeye imkan sağladığını belirtti.

Son yıllarda mayalar hakkında savaşan kralların hüküm sürdüğü nispeten küçük krallıkların oluğu fikri düşünülüyordu. Fakat lazer teknolojisi ile yapılan bir haritalama sonucunda, Maya dönemine ait bu iddia düşmüş oldu. New Orleans’daki Tulane Üniversitesi’nden arkeolog Francisco Estrada-Belli, Maya şehirlerinin düşünülenden daha çok kalabalık olduğu yönünde bulguları olduklarını belirtiyor.

Bir uçak yardımı ile kuzey Guetemala’da 2144 kilometre karelik alandan lazer verileri toplandı. Bu verilere göre klasik maya döneminin sonlarına doğru en az 7 milyon ile 11 milyon arasında kişi yaşadığı öngörülüyor.

Lazer tekniği ile yapılan ölçmelerde, yoğun orman nedeniyle çevrelenen dizlenmiş yapılar da haritanabildi. Bu yöntem ile drenaj kanalları, teraslar gibi altyapı ve üstyapı kalıntıları tespit edildi. Bu da Antik Maya Uygarlığıçevre peyzajının iyi olduğunu gösteriyor. Büyük Maya şehirlerinin yakınlarındaki tarım arazileri ise bu şehirlere yetecek alana sahip değildi. Bu konuda uzak şehirlerden ürün ithaline gidildiği tahmin ediliyor.

Maya Uygarlığı Geniş Bir Alana Yayılıyor

Lazer haritalama tekniği ile Maya şehirlerinin nüfus yoğunluğunun önemli ölçüde farklılaştığını ve tipik olarak şehir merkezleri ve kırsal alanlar arasında daha az kalabalık bölgeleri içerdiği tespit edildi. Estrada-Belli, çoğu şehrin şaşırtıcı sayıda savunma yapıları olduğunu söyledi. Stratejik olarak yerleştirilmiş köprüler, hendekler, surlar, taş duvarlar ve teraslar, askeri çatışmaların sıklıkla meydana geldiğini göstermektedir.

Bu, şehirlerin uzun mesafeli iletişimi sürdürmesini ve siyasi bir şehir ağını oluşturmasını engellemedi. Yükseltilmiş yollar veya geçit yolları, Klasik dönemden birkaç yüz yıl öncesine kadar uzanan üç tane daha yol dahil olmak üzere, en eski Maya sahalarını birbirine bağladı. 10-14 metre genişliğindeki bu yollar 22 kilometreye kadar uzanıyor. Daha sonra Maya şehirlerine öncelik kamusal ve ritüel alanlar olmak üzere giriş veriyor ve kısa geçiş yolları ile dallanıyor.

Nevada Üniversitesi’nden Arkeolog Arlen Chase ise bu kullanılan teknik sonucuyla ilgili olarak “Yeni lidar verileri, birbirine bağlı Maya şehirlerinin en az M.Ö. 300 yılına geri gittiğini gösteriyor” diyor.

Mayalar hakkında enteresan bilgiler öğrenmek için tıklayınız.

Kaynak:

www.sciencenews.org

Yorum yazabilirsiniz