Suudi Arabistan’ın Uluslararası Suçları

Gazeteci Cemal Kaşıkçı’nın öldürülmesinin ardından, Suudi Arabistan’ın Uluslararası Suçları bir kez daha dünyanın gündeminde. Biz de  Suudi Arabistan’ın Uluslararası Suçları arasından 10 tanesine burada yer verdik.

1 – Yemen’de yıkıcı savaş

Suudi Arabistan liderliğinde, son üç buçuk yıl boyunca Yemen’de harap edici ve çocuklar dahil binlerce sivilin öldüğü; hastane, okul ve evlerin bombalandığı bir savaş sürüyor. Uluslararası Af Örgütü savaş suçları da dahil olmak üzere uluslararası insancıl hukuk ihlallerini tekrarladı. Buna rağmen, ABD, İngiltere ve Fransa’nın da aralarında bulunduğu ülkeler Suudi’lerle kârlı silah anlaşmaları yapmaya devam ediyor.

2 – Barışçıl eylemciler, gazeteciler ve akademisyenler için acımasız bir saldırı

Prens Muhammed bin Salman’ın iktidara gelmesinden bu yana, pek çok eylemci, ifade özgürlüğü, toplantı yapma özgürlüğü haklarını barışçıl bir şekilde uygularken tutuklandı ya da uzun hapis cezalarına çarptırıldı. Gerekçe olarak ise terörle mücadele ve siber suç yasaları kullanıldı.

3 – Kadın hakları savunucularının tutuklanması

Bu yılın başlarında, Suudi’lerin insan hakları topluluğuna yönelik devam eden baskılarda bir dizi tanınmış kadın hakları savunucusu tutuklandı. Loujain el-Hathloul, İman el-Nafjan ve Aziza el-Yousef Mayıs ayından beri suçsuzca gözaltına alındı. Tutuklamalarının ardından hükmet, onları “hain” olarak itibarsızlaştırmak için ürpertici bir karalama kampanyası başlattı. Uzun hapis cezasına çarptırılmaları muhtemel.

4 – Suudi Arabistan’ın Uluslararası Suçları Olarak İnfazlar: İdam Cezası

Suudi Arabistan dünyanın önde gelen infazcıları arasında yer alıyor ve her yıl düzinelerce insanın ölümüne neden oluyor. Kimi zaman çocuklara bile verilen idam cezalarına rağmen hala Birleşmiş Milletler üyesi konumundalar. Ölüm cezası hukuksuzluğu bir yana ölüm cezası suçu işlediğine dair bir kanıt bulunmadığı durumlarda bile, Suudi Arabistan, insanları haksız yere insanlık dışı bir şekilde yargılayarak ölüme mahkum ediyor. Şimdiye kadar, Suudi Arabistan, neredeyse yarısı uyuşturucuya bağlı suçlar olmak üzere 108 kişiyi idam etti.

5 – Zalimane, insanlık dışı veya aşağılayıcı cezalar

Suudi Arabistan’ın mahkemeleri çoğu kez adil olmayan davaları takiben birçok suçtan dolayı cezalandırılmak için hapis cezası vermeye devam ediyor. Raif Badawi, sadece bir blog yazdığı için 1000 kez kırbaçlanma ve 10 yıl hapis cezasına çarptırıldı.

6 – Gözaltında rutin işkence

Eski tutuklular, yargılanan sanıklar Uluslararası Af Örgütü’ne, güvenlik güçlerinin işkence ve diğer kötü muamele uygulamalarının yaygın olduğunu ve sorumluların asla adalete teslim edilmediğini söylediler.

7 – Kadınlara karşı sistematik ayrımcılık

Kadınlar ve kızlar hala Suudi Arabistan’da köklü bir ayrımcılığa maruz kalmaktadır ve evlilik, boşanma, çocuk velayeti, miras ve diğer konularla ilgili olarak erkeklere yasal olarak bağlıdır. Vesayet sistemi altında, bir kadın kendi başına kararlar alamaz; bunun yerine, bir erkek akrabası onun adına her şeye karar verebilir.

8 – Kökleşmiş dinsel ayrımcılık

Krallığın Şii vatandaşları, hükümet hizmetleri ve istihdama erişimi kısıtlayan, kökleşmiş bir ayrımcılıkla karşı karşıyalar. 2011 ve 2012 yılındaki hükümet karşıtı protestolara katıldığı iddiasıyla, birçok Şii eylemci ölüm cezası veya uzun hapis cezalarına çarptırıldı.

9 – “Krallık’ta olan, krallıkta kalır.”

Suudi Arabistan yetkilileri, mahkemeler aracılığıyla, Uluslararası Af Örgütü, yabancı diplomat ve gazeteciler gibi bağımsız insan hakları savunucuları ile temas kuran mağdurların savunucuları ya da aile üyelerine karşı cezalandırıcı uygulamalarda bulunmaktadır.

10 – Cemal Kaşıkçı cinayeti

Suudi Arabistan’ın Uluslararası Suçları arasında en sonuncu olay Cemal Kaşıkçı’nın korkunç cinayeti. Uluslararası Af Örgütü, BM Genel Sekreteri Antonio Guterres’den Kaşıkçı’nın yargısız infazı, olası işkence ve davadaki diğer suçlar ve ihlaller için BM’in bağımsız bir soruşturmasını yapmasını istedi.

Daha fazla Kısa & net bilgi için tıklayınız.

Yorum yazabilirsiniz