İnsanların böceklerle mücadelesi kimi zaman yaşamsal, kimi zaman ise temizlik nedeniyle ortaya çıkmaktadır. Egosuna yenik düşen insan genelde kendini evrendeki en mükemmel varlık olarak görür. Evrenin de hakimiyetinin onda olduğunu zanneder.
Fakat insanların böceklerle mücadelesi tarih boyunca hiç galibiyetle sonuçlanmamıştır. Onların hayatta kalma kabiliyetleri o kadar güçlüdür ki nesli tükenen birçok canlı türüne rağmen onlar milyonlarca yıldır evrimleşerek hem türlerini korumuş hem de yeni türler yaratmıştır. Geçmişi insanlardan milyonlarca yıl öncesine dayanırken, dünyada yaşamadıkları tek yer okyanus derinlikleridir.
İnsanların böceklerle mücadelesi sürekli devam eden bir mücadeledir. Bilim ve teknoloji alanındaki gelişmeler bile bu savaşta insanlığın kesin zaferini ilan edememiştir. Böceklerin en büyük ‘zaferi’ ise 100 milyon üstünde insanın ölümüne neden olan veba mikrobunu yayan fare piresi ile kayıtlara geçmistir. Böcekler yoluyla bulaşan virüs, bakteri ve mikropların insanlığa dönük zararı tarihte başka hiçbir felaket ya da savaşta yaşanmamıştır.
Küçük boyları onlar için bir olumsuz özellik olarak görülse de, insanların böceklerle mücadelesi karşısında başarının en büyük faktörü bu olmuştur. Bu küçük boyutlar onların her yere girmesine imkan tanımakta, kaçma, saklanma, beslenme ihtiyaçlarına imkan tanımanın yanında bu avantajla kanımızı dahi emebilmekteler. Ayrıca bu küçük boyutlar sayesinde güçlü bir kas sistemine de sahip olabilmektedirler. Örneğin pire 1.2 milimetre bacağa sahipken, bunun neredeyse 160 katı yüksekliğe 275 katı uzaklığa sıçrayabilmektedirler. Bunu insanlar için bir düşünün. Böyle bir kabiliyetiniz olsaydı yaklaşık 150 metre yükseğe, 250 metre uzaklığa sıçrayabilecektiniz. Sinek ise saniyede 330 kez kanat çırpabilme yeteneğine sahoptir. Karınca ise ağırlığının katlarca büyüğünde bir madde taşıyabilir.
İnsanların böceklerle mücadelesi, böceklerin üreme kapasitelerinin üstünlüğü nedeniyle de çok zordur. Bir çift sineğe ait yumurtaların tamamı yaşadığı durumda, alt nesillerin de üremesi sonucu 5 ayda yüzdoksanbir kentilyon sinek olurdu (yani 191 tanında 18 tane 0 olduğunu düşünün).
Aynı zamanda böceklerin kabukları kimi türlerde insan kemiğinden daha güçlü ve sert olabiliyor. Bu da onları çeşitli fiziksel ve kimyasal etkenlere karşı koruyabiliyor.
İnsanların Böceklerle Mücadelesi Her Zaman Olmuyor
İstila yetenekleri ise hat safhada. Bir keresinde çekirgelerin 320.000 dönüm araziyi kapladıkları görülmüştür. 4.5 dönümlük orman arazisinde ise yaklaşık 65 milyon böcek yaşamaktadır. Dünyadaki tüm böceklerin toplam ağırlığının tüm insan ve hayvan ağırlığının toplamından fazla olduğu tahmin edilmektedir. Tarih boyunca insanların böceklerle mücadelesi hep sürse de, insanoğlu onlardan yararlanmayı ihmal etmez. İpek böceğinden ipek, arıdan bal alır. Her ne kadar mücadele halinde yaşasak da, onların ekolojik dengedeki payını gözetmeli, daha dikkatli davranarak tüm canlılarla birlikte yaşanabilecek bir dünyayı mümkün kılmalıyız.
Daha fazla Kısa&Net bilgi için tıklayınız.
Kaynak
Lüzumsuz Bilgiler Ansiklopedisi