Kilogramın Tanımı Değişiyor

Bilim adamları her gün kullandığımız kilogramın tanımı için yeni bir temel birim oluşturmak üzere toplanacaklar. Kilogram için 129 yıllık standart çok yakında değişecek. 16 Kasım’da, dünyanın dört bir yanından gelen bilim adamları, Fransa’nın Versailles (Versay) kentinde yapılan Genel Ağırlıklar ve Önlemler Konferansı’nda bir araya gelerek, doğada evrensel bir sabit ile bağdaştırılan bir kilogram tanımına oy verecekler. Diğer konular bizim gündelik yaşantımızı çok ilgilendirmese de bu konu bütün hayatımıza etki edebilecek düzeyde.

Bilim insanları, gerçekleşecek konferansta fiziksel bir nesneyle sabit olarak belirlenen son ölçü birimi olan kilogramın Planck sabitine bağlı bir değere sabitlenmesini oylayacaklar.

Genel Tartışma ve Önlemler Konferansı tanım değiştiğinde, Fransız Devrimi’nin ortasında benimsenen metrik sistemin hedefini tamamlamış olacak. Yeniden tanımlama konusunda ilgilenen bir NIST bilim adamı olan Stephan Schlamminger konuyu değerlendirdi. O “Uluslararası Sistemler Birimi’ne ya da SI’ya evrilmiş olan metrik sistem”i “tüm insanlar için her zaman” olacak şekilde yorumladı.

Kilogram ölçüsü için 1889’dan beri, 1879’da Londra’da yüzde 90 platin ve yüzde 10 iridyumdan üretilen ve Paris yakınlarındaki Sevr’de bulunan Uluslararası Ağırlık ve Ölçüler Bürosu’nda bir cam fanus altında saklanan silindir temel alınıyor. Şimdi ise bu tanımda bir değişiklik için oylama yapılacak. Zaman kavramı da tarih boyunca benzer bir evrime uğramış ve en son tanımına kadar çeşitli değişikliklere uğramıştı. Zaman kavramı hakkındaki temel ölçü biriminin evrimine bakmak için tıklayınız.

“Nesneler her zaman değişir” diyor Stephan, “Dünyadaki bir nesneden” “göklerde olan şeylere” kadar diye ekliyor.

Kilogramın Tanımı Sürekli Olarak Dış Etkenlere Bağlı Olarak Değişiyordu

İngiltere Ulusal Fizik Laboratuvarı’nda malzeme ve mühendislik uzmanı Ian Robinson, Reuters’e bir maddenin her zaman aynı ağırlığa sahip olmadığını söyledi. Üç cam fanus içinde olmasına rağmen, hala tozlu olabileceğini ve atmosferden etkileneceğini belirtti. “Modern bir dünyada yaşıyoruz. Atmosferde kitleye yapışabilecek kirleticiler var.” diye de ekliyor.

Kuantum mekaniğine göre kütle, elektromanyetik enerji ile tanımlanan Planck sabiti yoluyla böylece değeri değişmeyen bir tanıma sahip olacak. Böylece aradan ne kadar süre geçerse geçsin 1 kilogram değişime uğramayacak.

Robinson konu hakkında “Mevcut sistemde, bölme yolu ile küçük kütleleri büyük kütlelerle ilişkilendirmelisiniz. Bu çok zor ve belirsizlikler çok, çok hızlı bir şekilde ortaya çıkıyor” dedi. “Bu (yeni) tekniğin yapmamıza imkan verdiği şeylerden biri, kütleyi doğrudan istediğimiz ölçekte ölçmek ve bu da ileriye doğru büyük bir adımdır” ifadelerini kullandı.

Daha fazla Kısa & Net bilgi için tıklayınız.

Kaynak

newsnation.in

Yorum yazabilirsiniz