Ultra Hızlı Lazer Geliştirildi

28 Eylül tarihinde yapılan bir çalışmada, çoğu ultra hızlı lazer hızını 100 kat aşan bir lazer üretildi. Bu artış, yeni bir teknik olarak görülüyor. Bu lazer cok kısa sürede cok ışın üreten mod kilitleme adı verilen teknikle yapıldı. Colorado’daki Ulusal Standartlar ve Teknoloji Enstitüsünde bir fizikçi olan David Carlson, yeni yöntemi sürekli ışın gönderimi nedeni ile daha çok “kaba kuvvet” olarak nitelendiriliyor. Bu ışın gönderimi tek seferde değil, birkaç kez ışın üreticide döndürülerek gönderiliyor.

Ultra hızlı lazerler, frekans tarağı olarak bilinen, ayrı renklerden oluşan ışık üretebiliyor. Eşit aralıklı tonlar tarağa benzeyen görüntü oluşturur. Bilim adamları yeni tekniği hayata geçirmek için elektronik titreşimi kaldırmak zorunda kaldılar. Aksi takdirde bu tarak benzerini dişler ortadan kalkıyor.

Bu taraklar ışık için bir tür ‘cetvel’ olarak görülebilir. Çünkü bu teknik ışığın frekansını ölçmek için uygun bir tekniktir. Bu tekniği geliştiren araştırmacılar, bunun sonucunda 2005 Nobel Fizik Ödülü’nü kazanmışlardır. Hatta bu yıl verilen 2018 Nobel Ödülü kapsamında çok yoğun kısa lazer darbelerini üreten bir çalışma da yer alıyordu. Fakat bu çalışmada bu teknik kullanılmadı.

Yeni teknik sayesinde arttırılan hız, bahsettiğimiz bu tarakların aralıklarının artmasına neden olur. Bu da güneş sistemi dışındaki gezegenlerin iyi tespit edilmesini sağlayabilecek bir teleskop ayarlama teknolojisi geliştirebilir.

Aynı zamanda biyolojik canlı görüntüleme ve Purdue Üniversitesi’nden fizikçi ve elektrik mühendisi Andrew Weiner’e göre telekomünikasyon teknolojisini de geliştirebileceğini söylüyor. Weiner fiber optik kabloda her bir ışık renginin kendi bilgisini taşıyacağını belirtiyor.

İsveçli Göteborg Teknoloji Üniversitesi’nde fizikçi Victor Torres-Company “Araştırmacılar bu inanılmaz performans seviyesine ulaştı” diyor. “Bu ışık kaynağı ile neler yapabileceğimizi düşünmek ve hayal etmek bize kalmış” dedi.

Daha fazla kısa ve net bilgi icin tıklayınız.

Yorum yazabilirsiniz