Yaşlanmayı Durduran ve Geçiren Yeni Bir Madde Keşfedildi : Fisetin

Fisetin bulgusundan önce, bu yılın başlarında Minnesota Üniversitesi Tıp Fakültesi öğretim üyesi Paul D. Robbins ve Laura J. Niedernhofer ve Mayo Clinic araştırmacıları James L. Kirkland ve Tamara Tchkonia’nın yer aldığı grup, Nature Medicine’de yapılan araştırmalarda, hasar gören hücrelerin yükünü azaltmanın mümkün olduğunu göstermişti. Yaşamın ilerleyen dönemlerinde tedaviye başlandığı zaman bile yaşlanan hücreler yenilenebilir, yaşam süresi uzatılabilir ve bireyin sağlığı yerine gelebilir olduğu belirtiliyordu. Araştırmacılar şimdi birçok meyve ve sebzede bulunan doğal ürün Fisetin’in yaşlı fareler üzerinde uygulanması üzerine sağlık ve yaşam açısından önemli olumlu etkileri olduğunu gösterdi.

İnsanlar yaşlandıkça, hasarlı hücreler daha da çoğalıyor. Hücreler belirli bir hasar seviyesine ulaştığında, hücresel yaşlanma denilen kendi yaşlanma süreçlerini yaşarlar. Hücreler ayrıca bağışıklık sistemi tarafından hasarlı hücreleri temizlemesi için kullandığı iltihap etkenlerini de salgılar. Genç bir kişinin bağışıklık sistemi sağlıklıdır ve hasarlı hücreleri temizleyebilir. Fakat insanlar yaşlandıkça, etkili bir şekilde temizlenemezler. Böylece, birikmeye başlarlar ve düşük seviyeli iltihaplara ve dokuyu parçalayan enzimlere yol açarlar.

Robbins ve diğer araştırmacılar, Fisetin adı verilen doğal bir ürün buldular. Bu ürün vücuttaki hasarlı hücre seviyesini düşürüyor. Araştırma grubu yaşlı fare üzerinde uyguladıkları bu bileşikle, fareyi tedavi ederek sağlığında iyileşme olduğunu gözlemlemişlerdir.

Araştırmacılardan Robbins, sonuçların hayatın sonlarına doğru bile sağlıklı yaşam süresinin uzatılabileceğini gösterdiğini iddia ediyor. Fakat ekliyor:

“Ancak, doğru dozaj da dahil olmak üzere, ele alınması gereken birçok soru var.”

Fisetin Daha Önceden Neden Bulunamadı?

Cevaplanacak bir soru daha var: bu neden daha önce yapılmadı?

Yaşlanan bir vücutta farklı hücre ve dokularda bir ilacın nasıl davranacağı konusunda temel sınırlamalar vardır. Araştırmacıların şimdiye kadar yaşlanan belli hücrelere bir tedavi yönteminin müdahil olup olmadığını bilme yolu yoktu.

Ekip, Minnesota Üniversitesi Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümünde profesör olan Edgar Arriaga’nın rehberliğinde,
Minnesota Üniversitesi’ne özgü kitle sitometrisi veya CyTOF teknolojisini kullanılmış ve ilk kez yaşlanma araştırmasında uygulamıştır.

Robins ayrıca durumun önemine şöyle bir açıklık getiriyor:

“İlacın işe yaradığını göstermensinin yanında, ilacın bir doku içindeki hasarlı hücrelerin belirli alt kümeleri üzerindeki etkilerini gösteren ilk deneyim”

Daha fazla Kısa & Net bilgi için tıklayınız.

Kaynak

www.sciencedaily.com/

Yorum yazabilirsiniz