Deprem Hakkında Enteresan Şeyler

Deprem hepimizin korkulu rüyası. Özellikle 17 Ağustos Depremi felaketinden sonra bizim için travma haline gelmiş bir gerçek. Gelin enteresan şeyleri ile depreme bir bakalım.

1- Depremler volkanik aktiviteler ve meteor etkileri gibi doğal olaylar sonucunda oluşabilir. Fakat doğada meydana gelen depremlerin ciddi bir kısmı tektonik hareketlere bağlı olarak gelişir.

Çoğu deprem tektonik hareketlere bağlı gelişir.

2- Yeryüzü üzerinde sürekli hareket halinde bulunan 20 plaka bulunmaktadır. Bu plakalardan kaynaklanan basınç artışı sonucunda kabukta kırılmalar meydana gelir. Bu kırılım hareketi ise dalga formunda hareket haline geçen enerji olarak salınıma girer.

3- Normalde depremin sarsıntıları değil insan yapımı binaların yıkılması ve tsunami, çığ, erozyon gibi tetiklenen diğer doğal afetler can kaybına neden olur. Bu nedenle deprem durumunda bir afet planı hazırlanması önemlidir.

Tsunami depremler tarafından tetiklenen afetlerden birisidir.

4- Ulusal Deprem Bilgi Merkezi (NEIC), dünya genelinde her yıl ortalama gün başına yaklaşık 50 adet olmak üzere 20.000 deprem kaydediyor. Bununla birlikte, her yıl, çok zayıf olduğu için kayıt altına alınmayan milyonlarca deprem var.

5- Her yıl Güney Kaliforniya Bölgesi’nde yaklaşık 10.000 deprem oluyor. Bunların çoğu fark edilmeden geçiyor. Fakat, büyük bir deprem meydana gelmesi durumunda, aylar boyunca süren çeşitli büyüklüklerde çok daha fazla artçı sarsıntının tetiklenmesine neden oluyor.

6- Tüm dünyada depremlerin yaklaşık yüzde 80’i, “Ateş Çemberi” olarak adlandırılan Pasifik Okyanusu’nun kenarı boyunca meydana gelmektedir. Pasifik Okyanusunu çevreleyen bölge dünyadaki aktif veya uyku halindeki volkanların yüzde 75’ini oluşturuyor.

1900 2013 yılları arasında Pasifik Okyanusunda meydana gelen depremler haritası. Kaynak: United States Geological Survey

7- Amerika Birleşik Devletleri tarihindeki en büyük deprem, 28 Mart 1964’te Prens William Sound, Alaska’yı vuran 9,2 büyüklüğündeki depremdi.

8- Dünyanın ölçümü gerçekleşen en büyük depremi 22 Mayıs 1960’da Şili’de 9,5 büyüklüğünde gerçekleşti. Şili depremi meydana geldiğinde, sismograflar dünyayı dolaşan sismik dalgaları kaydetti. Bu sismik dalgalar birkaç gün boyunca tüm dünyada hissedildi.

https://www.youtube.com/watch?v=IrSebzza3oc

10- Hint Okyanusu’nda 26 Aralık 2004’te gerçekleşen denizaltı depremi, bir dizi yıkıcı tsunamiyi tetikledi. Tsunamiler, Hint Okyanusu sınırındaki çoğu toprak kütlesinin kıyılarına çarparak, 11 ülkedeki 225.000 kişinin ölümüne ve 100 metrelik dalgalara neden oldu.

11- Alaska depreme en meyilli bölgede ve dünyanın en aktif sismik bölgelerinden biri. Bölge neredeyse her yıl 7 büyüklüğünde bir depreme maruz kalıyor ve her 14 yılda bir yaklaşık 8.0 büyüklüğünde veya daha büyük bir depremi yaşıyor.

12- 17 Ağustos Depremi sabah 3:02’de gerçekleşti. 45 saniye süren deprem Richter ölçeğinde 7.4 büyüklüğünde ölçüldü. Merkez üssünde yer çekimi ivmesinin büyüklüğünün % 40’ı oranında bir ivme hissedildi ve zeminin yaklaşık 3 metre kaymasına neden oldu. Depremin yarattığı bu enerji yüzlerce mega ton T.N.T. patlayıcısı büyüklüğündeydi.

17 Ağustos Depremi’nde birbirine yaslanmış evler

Kaynak: dosomething.org

Yorum yazabilirsiniz