Yaz Saati Uygulaması – Tarihi ve Olumlu/Olumsuz Etkileri

Yaz Saati uygulaması, saatlerin genellikle mevsimsel olarak kışa doğru 1 saat geri, yaza doğru ise 1 saat ileri alınmasıdır. Bugün yaz saati uygualaması dünya çapındaki ülkelerin yaklaşık % 40’ı tarafından gün ışığından daha iyi yararlanmak ve enerji tasarufu sağlamak için kullanılıyor.

Yaz Saati Uygulaması ilk kez 1908 yılında Kanada’da kullanıldı

Yaz saati uygulaması ilk kez 1 Temmuz 1908 tarihinde Kanada tarafından uygulandı. Thunder Körfezi sakinleri, dünyanın ilk yaz saati uygulamasına başlamak için saatlerini 1 saat ileriye çevirdiler. Kanada’nın diğer bir kaç bölgesine uygulama yayıldı. 23 Nisan 1914 tarihinde Regina, 24 Nisan 1914 tarihinde Winnipeg ve Brandon’da uygulunmaya başlandı. 1916’da ise Almanya ve Avusturya tarafından kullanıldı. Bu zamana kadar da dünya çapında bir fikir değildi. Alman İmparatorluğu ve müttefiki Avusturya’daki saatler, 30 Nisan 1916’dan başlayarak I. Dünya Savaşı süresince 2 yıl 1 saat ileri alındı. Bu savaş anında yakıt tasarfunu sağlamak için geçilen bir uygulamaydı.

Birkaç hafta içinde, bu fikir İngiltere, Fransa ve diğer birçok ülke tarafından benimsendi. Çoğu Birinci Dünya Savaşı’ndan sonra standart zamana geri döndü ve bir sonraki Dünya Savaşı’na kadar yaz saati uygulaması Avrupa’nın çoğunda uygulanmadı.

Gün ışığından yararlanma zamanının iyi bir fikir olduğunu düşünüyorsanız, Yeni Zelandalı bilim adamı George Vernon Hudson ve İngiliz yapımcı William Willett’e teşekkür ederim. 1895’te Hudson, Wellington Felsefe Derneği’ne bir makale sunarak, Ekim ayında 2 saatlik bir vardiya ve Mart’ta 2 saatlik bir vardiya önerdi. Fikirde ilgi vardı, ama asla takip edilmedi.

Yaz Saati Uygulamasını Kim Buldu?

1905’te, Hudson’dan bağımsız olarak, William Willett, Nisan ayında 4 Pazar gününün her birinde saatleri 20 dakika ileri almayı ve Eylül’deki 4 Pazar gününün her birinde aynı miktarda geri almayı önerdi.

Willett’in Gün Işığından Tasarruf planı, 1908 Şubat’ında Avam Kamarası’na bir yasa tasarısı getiren İngiliz Parlamento Üyesi Robert Pearce’in dikkatini çekti. 1909’da ilk Gün Işığı Tasarrufu Taslağı hazırlandı, birkaç kez Parlamento’ya sunuldu ve seçkin bir komite tarafından incelendi. Ancak, fikre pek çok kişi tarafından karşı çıkıldı, bu nedenle yasa haline getirilemedi.

Willett, 1915’te Birleşik Krallık’ın Mayıs 1916’daki yaz saati kullanma kararına başlamasından bir yıl önce öldü. Onun, fikrinin Ontario’daki küçük bir kasabada ölümünden 7 yıl önce uygulandığından haberi olup olmadığı bilinmiyor.

Birçok kaynak da Benjamin Franklin’i mevsimsel zaman değişikliğini öneren ilk kişi olarak yazar. Ancak, Amerikan mucit ve politikacı tarafından 1784’te dile getirilen fikir, modern yaz saati uygulaması için temel olarak tanımlanamaz. Sonuçta, saatlerin değişimini bile içermiyordu. Franklin, “Işığın Maliyetini Azaltmak için Ekonomik Bir Proje” başlıklı Paris Dergisi’nin editörüne yazdığı mektupta, Parisli insanların sabah yataktan erken saatlerde kalkarak mum kullanımını ekonomik hale getirebileceğini öne sürüyordu. Dahası da var Franklin bunu bir şaka olarak ifade etti.

Modern yaz saati uygulaması yaklaşık 100 yıldır kullanılmasına rağmen, antik uygarlıkların binlerce yıl önce benzer uygulamalarla uğraştığı bilinmektedir. Örneğin, Roma su saatleri, günlük programları güneş saatine göre ayarlamak için yılın farklı ayları için farklı ölçekler kullanmıştır.

2014 Rasmussen Raporu’na göre, Amerikalıların sadece % 33’ü yaz saatinin amacını onaylıyor. Öyleyse neden dünyadaki 70’den fazla ülke bugün yaz saati uygulamaısnı kullanıyor?

Saatleri değiştirmek fazladan gün ışığı yaratmaz, ancak Güneş’in saatinin verimli kullanılmasına olanak tanır. Yani, ilkbaharda bir saat ileri aldığımızda, öğleden sonra programımıza 1 saat doğal gün ışığı eklemiş oluyoruz.

Yaz Saati Uygulaması Avantajları

Yaz saati uygulaması savunucuları, daha uzun akşamların insanları evden çıkmaya motive ettiğini ileri sürüyor. Gün ışığından yararlanma saati, golf, futbol, beyzbol, koşu vb. açık hava etkinlikleri için teşfik sağlıyor. Böylece yaz saati aktif bir yaşam sağlıyor.

Aynı zamanda yaz saati uygulaması turizmi de olumlu etkiliyor. Uzun akşam süreleri, insanları alışverişe, restoranlara veya diğer etkinliklere gitmek için teşvik ederek ekonomiyi dinamikleştiriyor.

Yaz saati amaçlarından biri, insanların aktif saatlerinin gün ışığından daha az olmasını sağlamak ve böylece daha az yapay ışığa ihtiyaç duyulmasını sağlamaktır. Bunun gün ışığının miktarının yıl içinde çok fazla değişmediği ekvatora yakın bir yerde, ya da kış ve yaz gün ışığı saatleri arasındaki farkın çok fazla olduğu kutupların yakınında uygulanması mümkün değil.

Bununla birlikte, bu enlemler dışındaki enlemlerde, günlük rutinleri yaz aylarında değişen gün uzunluğuna ayarlamak, enerjinin korunmasına yardımcı olabilir. Enerji kullanımı ve yaz saati ile ilgili 44 çalışma sonucunda enlem ve enerji tasarrufu arasında pozitif bir ilişki bulundu.

Çalışmalar, yaz saatinin yaya ölümlerini% 13 oranında azaltarak yol güvenliğini artırdığını göstermiştir. Başka bir çalışmada ise bahar döneminde yaz saati uygualması ile birlikte soygunlarda % 7’lik bir düşüş olduğunu bulmuştur.

Yaz Saati Uygulaması Dezavantajları

Hindistan ise 2006’da yaz saati uygulamaya başladığında, aslında devletin enerji kullanımını artırdığını farketti.

Zamanın değiştirilmesi, sadece 1 saat olsa bile, vücut saati ritmini bozabilir. Çoğu insan için, yorgunluk ortaya çıkar. Bununla birlikte, zaman değişikliği kimileri için daha ciddi sonuçlara yol açabilir. İsveç’te yapılan bir araştırma, ilkbaharda yaz saati uygulanmasından ilk 3 hafta içinde geçtikten sonra kalp krizi geçirme riskinin arttığını ortaya koymuştur.

Çalışmalar, yaz saati başlangıcındaki uyku eksikliğinin araba kazaları, işyeri yaralanması, intihar ve düşüklere neden olduğunu ortaya koymaktadır.

Yaz saati döneminin bitiminden sonra erken akşam karanlığı depresyona neden olabilir.

Daha fazla Kısa&Net bilgi için tıklayınız.

Yorum yazabilirsiniz