Hafıza olmasaydı, ilişki kuramaz, iş hayatında tutunamazdık. Sevdiğimiz tatları, kokuları hatırlayamazdık. Kimileri için bellek yaşamın anahtarıdır. Gelin enteresanlıklarıyla hafızaya biraz bakalım.
1. Beynimiz sayısız bilgi saklayabilir.
Northwestern Üniversitesi psikoloji profesörü Paul Reber’e göre, beynimiz 2.5 petabaytlık veri saklama kapasitesine sahiptir. Bu, üç milyon saatlik TV şovunun veya yaklaşık 4.000 256 GB iPhone ile aynı depolama alanına eşdeğerdir.
2. Dünya Hafıza Rekoru
Sadece 10 yaşında olan Nischal Narayanam, rastgele 225 nesneyi 12 dakikada ezberleyerek Guinness Dünya Rekorunu kırdı. Aynı zamanda bu 225 çeşit nesneye atanan numaraları da hatırladı. Birkaç yıl sonra ise 132 rakamdan oluşan en uzun sayıyı 1 dakika içinde ezberleyerek 2. bir rekoru kırdı.
3. Gözleri kapatmak hafıza açısından faydalı olabilir
Hukuk ve Ceza Psikolojisi’ndeki bir çalışma, insanların gözlerini kapattığında, izledikleri bir film hakkında yüzde 23 daha fazla soruya cevap verebildiklerini buldu. Gözleri kapatmak dikkat dağınıklığını ortadan kaldırarak neynin anılara daha fazla odaklanmasını sağlar.
4. Söylenen yalanların hafızası
Neredeyse herkes yalan söyler. Fakat söyleme tarzı hafıza üzerinde bir etkiye sahip. Louisiana Eyalet Üniversitesi’nde yapılan araştırmaya göre, yalan kurguları hatırlamak, inkar ettiğiniz gerçekleri hatırlamaktan daha kolay.
5. Hafıza bizi yanıltıyor olabilir mi?
Eşinize ilk görüşte aşık olduğunuzu düşnüyorsanız bundan emin olmayın. Northwestern Üniversitesi’nden bir araştırmaya göre, bu hafızanın bir oyunu olabilir. Görünüşe göre, hayatımızda yeri olan insanlarla tanıştığımız zamanı düşündüğümüzde, şimdiki hislerimizin geçmiş hatıralarımıza yansıma eğiliminde olduğu görüldü. Donna Jo Bridge’e göre hafızanız mevcut dünyanıza uyacak bir hikaye oluşturmak için olayları yeniden düzenliyor.
6. Hafıza benzer çağrışımlara evrilebiliyor
Kaliforniya Üniversitesi’ndeki psikologlar, normal ve üstün hafızalardaki denekleri test ettiğinde, her iki tipin de sahte anılara kandırıldığını keşfettiler. Örneğin, psikologlar yastık, yorgan ve kestirme gibi “cazibeli” sözcükler kullandıklarında, deneklerin çoğunluğu, uyku kelimesini duydukları yönünde makul bir şüphe duydular.
7. Hafızada ne kadar şey tutarız
Kısa süreli hafızada beş ile dokuz öğe tutulabileceğine inanılır. Bunlar ise orada 20 ile 30 saniye kalıyor. Uzun süreli hafızada saklanmayan bu hatıralar nihayetinde unutulur.
8. Solak insanların hafızaları daha güçlü
Solak insanlar, nüfusun sadece yüzde 10’unu oluşturuyorlar. Fakat bu küçük grup sağ elini kullananlara kıyasla aldıkları bilgileri hatırlama konusunda daha yüksek şansa sahip. Açıkça, solaklar, beyni hemisferlerle bağlayan ve anıları akılda daha net kılan daha büyük korpus kallosumlara sahiptir.
9. Mozart güçlü bir hafıza sahibiydi
1600’lerin ortalarında, İtalyan besteci Gregorio Allegri’nin sadece Sistine Şapeli’nde icra ettiği bir parça vardı. Eser dağıtım için yazılmamıştı. 1770 yılına gelindiğinde eserin sadece 3 kopyası mevcuttu. On dört yaşındaki Wolfgang Amadeus Mozart sadece 1 kez dinlemesinin ardından, daha sonra onu hafızasından çalabildi.
10. Kötü anılar iyilerinden çabuk unutuluyor
1930’larda, psikologlar çeşitli insanlara yaşam olaylarıyla ilgili anılarını hatırlamalarını istediler. Anıları ise sahipleri için hoş ya da hoş olmayan olarak sınıflandırmalarını istediler. Haftalar sonra, psikologlar, aynı hatıraları hatırlamalarını istediklerinde ve kötü anların yüzde 60’ının, iyi olanların ise sadece yüzde 42’sinin unutulduğunu gördüler.
11. Televizyon hafızayı kötü etkiliyor
Brain ve Cognition’da yayınlanan bir çalışmada, 40 ila 59 yaş arasındaki kişilerin televizyon izledikleri her saat için, Alzheimer’in yüzde 1,3 oranında artma riski olduğunu keşfetti.
12. Hafızamızda ne kadar yüz var
Yapılan bir araştırmaya göre insanlar hayatları boyunca ortalama 5.000 yüzü hafızasında tutar.
Kaynak